Anketa

Ocijenite esej?

1
1 (1.8%)
2
2 (3.6%)
3
7 (12.7%)
4
20 (36.4%)
5
25 (45.5%)

Ukupno Glasova: 55


Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zločin i Kazna - esej  Share 

Ajax

 • Global Moderator
 • *****
 • Postova: 342
 • Spol: Muški
 • Respect: +61
+1
Pred Vama je ulomak iz romana Zločin i kazna F. M. Dostojevskoga. Pozorno ga pročitajte, a zatim i smjernice za pisanje školskoga eseja ispod teksta. Redoslijed ponuđenih smjernica ne obvezuje Vas u Vašem oblikovanju školskoga eseja. Svoj školski esej oblikujte kao zaokruženu cjelinu (uvod, razradba, zaključak). Najprije pišite na priloženome listu papira za koncept, a na kraju uredno prepišite na za to predviđeni list papira (čistopis). Školski esej možete ispravljati na konceptu, ali ne i na čistopisu. Pazite da Vaš školski esej bude pravopisno i gramatički točan.   
Školski esej treba imati od 400 do 600 riječi.   
Na kraju izbrojite riječi i napišite njihov broj na list za čistopis.   


Raskoljnikov se okrene njoj, tužno ju pogleda i uhvati ju za ruke.
- Opet imaš pravo, Sonja. Ta sve je to besmislica, gotovo brbljarija! Vidiš: Ti znaš da je moja mati gotovo bez ičega. Sestra je slučajno stekla naobrazbu pa joj je sudbina dosudila da se kao guvernanta potuca po svijetu. Sva sam im nada bio ja. Ja sam učio, ali se nisam mogao uzdržavati na sveučilištu nego sam se morao ispisati na neko vrijeme. No sve da sam i nastavio ovako, ja bih se za desetak-dvanaestak godina (kad bi se prilike poboljšale) mogao svejedno nadati da ću biti kakav učitelj ili činovnik s plaćom od tisuće rubalja… (Govorio je to kao da je naučio naizust.) A dotle bi mi se mati sasušila od brige i jada i ja je ipak ne bih mogao smiriti, a sestra… sestri bi se moglo dogoditi još i gore zlo!... Pa i kakvo uživanje cijeloga života prolaziti pokraj svega i od svega se odvraćati, na mater zaboraviti, a otrpjeti što je na primjer sestra osramoćena? Čemu? Zar zato da njih sahranim i nove da steknem – ženu i djecu i da ih opet ostavim bez prebijene pare i komadića kruha? No dakle… ja sam odlučio da se domognem babinih novaca i da njima, bez majčine muke, osiguram godine na sveučilištu, prve korake nakon sveučilišnih nauka – i sve to da napravim zamašno, temeljito, tako da stvorim novu karijeru i stupim na nov, samostalan put… No eto to je sve… Ja sam dakako ubio babu – to sam zlo učinio… ali dosta! (…)
Oči su mu gorjele kao u groznici. Samo što nije počeo buncati; na usnama mu titrao nemiran osmijeh. Iz njegova duševnog uzbuđenja već je izbijala strašna klonulost. Sonja pojmi koliko se on muči… I njoj se zavrti u glavi. I kako je samo čudno govorio: kao da i jest tu nešto razumljivo, ali opet… „Kako! Kako! O, Bože!“ I opet je kršila ruke od očaja.
 
(F. M. Dostojevski: Zločin i kazna)


Smjernice za pisanje eseja:

Stavite ulomak u kontekst fabule romana. Opišite i protumačite razgovor glavnih likova. Zbog čega Sonja nije zadovoljna Raskoljnjikovim objašnjenjem? Protumačite Raskoljnikove riječi: „Samo sam jednu običnu gnjidu ubio, Sonja, beskorisnu, odvratnu, štetnu gnjidu.“ Stavite ih u kontekst njegovih filozofskih razmišljanja. Citatima dokažite da se u Raskoljnikovu vodi unutrašnja borba. Povežite njegovo stanje s načinom kako je prikazan u cijelom romanu. Je li Sonja pokolebala Raskoljnikova? Kako ga ona doživljava? Što o njemu misli? Stavite roman Zločin i kazna u kontekst europskoga realizma i stvaralaštva F. M. Dostojevskoga. Povežite ga s vremenom u kojemu je nastao.
Zločin i kazna

 Fjodor Mihajlovič Dostojevski, koji je dosegao vrhunac stvaralaštva u trećoj četvrtini 19. stoljeća, najznačajniji je predstavnik visokoga ruskog realizma te je svojom pripovijednom tehnikom znatno utjecao na razvoj moderne proze. "Zločin i kazna" roman je koji je napisao po povratku s desetogodišnje robije u Sibiru, kamo je bio politički prognan jer je pripadao socijalistima utopistima i gdje je stekao duboka religiozno-mistična uvjerenja. Mnogobrojni likovi u romanu nositelji su autorovih socijalnih, filozofskih i vjerskih ideja koje se isprepliću u dijalozima. Zbog naglaska na psihološka zbivanja u glavnom liku, siromašnom studentu Rodionu Romanoviču Raskoljnikovu, a ne na radnju, subjektivnog pripovijedanja te uvođenja tehnike struje svijesti odnosno unutarnjeg monologa, "Zločin i kazna" smatra se pretečom modernog romana.

 Razgovor u ulomku odvija se u završnom dijelu romana, nakon što Raskoljnikov priznaje Sonji svoj zločin. Pokušava joj objasniti svoja početna filozofska razmišljanja o opravdanosti zločina. Naime, bio je razvio teoriju da postoje malobrojni ljudi koji imaju "pravo na zločin" radi ostvarenja viših ciljeva. Njegovo je najvažnije opravdanje da je želio pomoći obitelji – majci i sestri – zaštititi ih od nevolja u koje ih je uvlačilo siromaštvo i osigurati im bolju budućnost. Svjestan da su se, ulažući svu nadu u njega, uzalud mučile jer je upadao sve dublje u dugove i morao prekinuti studij, nije vidio drugog izlaza nego da opljačka lihvaricu, a spletom okolnosti nije to uspio učiniti a da ne ubije nju i njezinu maloumnu sestru koja je slučajno naišla. Nadalje, ubojstvo babe opravdava njezinom pohlepnom zlobom kojom je nemilosrdno upropaštavala njega i mnoge siromahe u sličnom položaju, zbog čega ju drži za "beskorisnu, odvratnu, štetnu gnjidu". Naposlijetku, bio je potaknut ambicijom da si tim novcem osigura početak karijere ("prve korake nakon sveučilišnih nauka"), a time i buduću obitelj koju bi mogao imati, kako ne bi morao strahovati da će ih, umre li rano, ostaviti "bez prebijene pare i komadića kruha", kakvi su slučajevi u njegovoj okolini bili česti. Općenito, nije mogao podnijeti izglede da će "cijeloga života prolaziti pokraj svega i od svega se odvraćati", dakle – čak i ako uspije dovršiti nauke – životariti kao učitelj ili činovnik s malom plaćom nego je želio pravi život za sebe i svoje. No, u danima od ubojstva do tog trenutka savjest ga je mučila toliko da je sva opravdanja odbacio i svjestan je da je "zlo učinio". Već je bio na kraju duševnih i tjelesnih snaga, obuzimala ga je "strašna klonulost" i žudnja da se njegovo bjegunstvo završi, zato je i priznao Sonji, koju je uz obitelj najviše volio. Sonja za njega ima bezgraničnu ljubav i razumijevanje, shvaća "koliko se on muči" i žali ga zbog tog. Ali, iako je i sama postupala nemoralno, tj. bavila se prostitucijom, kako bi financijski pomogla obitelji u podjednako bezizlaznoj situaciji, kao duboka vjernica ne može prihvatiti kakvo god ubojstvo. To ju isprva tjera u zbunjenost i očajavanje, ali ubrzo će se pokazati spremna da ga podrži u svemu. Njezina razmišljanja bit će mu konačni poticaj da se preda. Sonja će ga također pratiti na kaznenom odlasku u Sibir te mu tako omogućiti da pronađe smirenje u religiji i ljubavi.

 Ovaj ulomak jedan je od vrhunaca suprotstavljanja socijalne hipoteze o zločinu radi većeg dobra i religiozne ideje o nužnosti pokajanja i pokore za svaki zločin. To suprotstavljanje okosnica je romana, a takva moralna pitanja dobra i zla odnosno krivnje prožimaju sve zrelo stvaralaštvo Dostojevskog. Bila su značajna u to doba koje je obilovalo obespravljenim intelektualcima kojima su društvene okolnosti (siromaštvo, ograničavajući politički režim) onemogućavale pošteno ostvarenje potencijala, ali zapravo su svevremenska, aktualna i danas, kada su prilike u razvijenom svijetu ipak znatno povoljnije, jer uvijek ima onih koji se pokušavaju probiti na "lakši" način, uništavajući druge, bespravno sudeći o vrijednosti tuđeg života i dobrobiti. Svejedno, kao što nije bilo za Raskoljnikova da presudi babi, tako nije ni na nama da, na temelju oskudnih činjenica koje poznajemo, donosimo konačne zaključke o njemu ili onima njemu nalik.

647 riječi (previše jer je originalno pisan za 600 do 800 riječi, ali u granicama tolerancije +-10% pa se nisam trudila skraćivati)
 Made by Streberica :)

dkalem

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 3
 • Respect: 0
ODLIČAN ESEJ SAMO PITAM: Da li uvod mora biti toliko velik ili mogu samo reći recimo Dostojevski je poznati ruski realist iz 19. stoljeća koji govori o zločinu i patnji, i unutrašnjoj borbi čovjeka koji je počinio zločin i tako dalje???

Streberica

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 955
 • Spol: Ženski
 • PMF Kemija
 • Respect: +511
Može biti kraći, ovaj je cjelokupni esej duži jer sam ga pisala dok se još mislilo da će biti 600-800 riječi.
čak ni kemičari ne mogu ukloniti plemeniti plin iz "nemoguće" niti plemeniti metal iz "nikad"

Tea_93

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 1
 • Respect: 0
Ovaj mi se jako sviđa. Svaka čast :D

isolde

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 1
 • Respect: 0
Ima dosta grešaka u ovom eseju. Neimaština uopće nije 'glavni razlog' ubijanja lihvarice. Njezina sestra nije maloumna. Ima još grešaka. Pa molim vas, da li je onaj koji je napisao ovaj esej pročitao knjigu ili nije?  :-[

tina13

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 1
 • Respect: 0
 ;)koliko ja znam njena sestra je maloumna,to se navodi u romanu nekoliko puta

baba jula

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 2
 • Respect: 0
0
slažem se da neimaština nije razlog ubojstav

gasquet

 • Registrirani korisnik
 • Postova: 1
 • Respect: 0
pa napisite onda sta mislite...pomozite :D