Madame Bovary: Gustave Flaubert - esej  Share 

andrea7

  • Registrirani korisnik
  • Postova: 2
  • Respect: +1
Madame Bovary: Gustave Flaubert - esej
« Svibanj 23, 2012, 20:45:48 »
0
MADAME BOVARY

   Gustave Flaubert roman Madame Bovary napisao je u razoblju realizma, dakle u 19 stoljeću, iz čega se može zaključiti da je glavni lik, Emma Bovary, detaljno okarakteriziran te da je radnja realistična i primjenjiva i u današnjem vremenu.
Emma Bovary odrasla je čitajući romantičarske romane stvarajući sliku idiličnog života. Oduvijek je sanjala o tome da će, kada odraste, imati život prepun avantura, ljubavnih zapleta te da će joj život biti savršen. Nakon udaje shvaća da je njezin muž zapravo osrednji, skromni seoski liječnik koji ne može utažiti njezine hirove te da je stvaran život potpuno drugačiji od onog kojeg je zamišljala. Shvativši da je bila u zabludi misleći da će udajom ostvariti svoje romantičarske težnje, razočarana u brak ulazi u izvanbračne avanture u nadi da će tako pronaći ono što će ostvariti njezina mladenačka maštanja. Emma na kraju biva napuštena od strane ljubavnika kojima je pridala toliko važnosti dok muž ostaje uz nju kada joj je nateže iako je zanemarivala njegovu ljubav. U nastavku možemo uočiti Emminu nedosljednost i povodljivost, veliku dozu sanjarenja te težnju da živi strasan život kakav je zamislila čitajući ljubavne romane. Na kraju, Emma se nije se mogla pomiriti sa stvarnom slikom svoga života, odnosno sa činjenicom da je realnost daleko od onoga što je ona očekivala i da u životu nije postigla ono čemu je težila te se ubila popivši otrov i tako je dala završetak kakav se od samog početka mogao naslućivati. Danas koristimo izraz bovarizam za neku vrstu uvjerenja da smo rođeni za nešto više, odnosno da se smatramo vrijednijima nego što jesmo te da nam pripada više nego što smo zaslužili.
''Gospođa Bovary, to sam ja'', Gustave Falubert izjavio je poistovjećujući se s likom Emme Bovary u smislu neostvarenih čežnji te težnje za bijegom od monotone svakidašnjice s ciljem ostvarivanja mladenačkih iluzija i romantičarskih težnji. Smatram da Emma Bovary treba biti primjer kako se ne ponašati u smislu nejvere, neodgovornosti i težnje za nečim višim. Naravno da se trebamo boriti za ono u što vjerujemo i čemu težimo te da trebamo slijediti svoj san i živjeti prema svojim uvjerenjima, no ponekad se moramo zadovoljiti onime što smo dobili te u svemu moramo naći neku mjeru.